“BÜYÜK MAĞAZALAR KANUNU” NİÇİN ÇIKMALI?

 

BÜYÜK MAĞAZALARIN TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ
(Açılımları) 

– İSTİHDAM a ETKİLERİ 

Büyük mağazaların ve avm lerin açılması ile tüketici alışkanlıklarının değişmesi neticesinde küçük esnaf yok olmama mücadelesi vermektedir. 

– Ülke istihdamının %90 ı küçük ve orta ölçekli sanayici esnaf tüccar tarafından sağlanmaktadır. 

– Bu küçük ölçekli ticaret hanelerin büyük sermaye güçlerinin yine sermayelerinden kaynaklı kendilerine sağladıkları dengesiz ve haksız güç avantajları ile mücadele edemeyip kapanmaktadırlar 

– Bu küçük ölçekli ticaret hanelerde istihdam olunan kişiler bu vesile ile işsiz kalmaktadırlar. 

– Buda ülke işsizlik oranının %16 civarlarına çıkmasına sebep olmaktadır. 

– Bugün sayıları henüz ülke genelinde 200 lü rakamlarda iken bile işsizlik oranının tırmanmasına sebep olan bu oluşumların gelecekte ülkeyi tamamen işsizler ordusuna çevirme ihtimali yüksektir 

– Her bir büyük mağaza veya organize oluşumun açılışında onlarca ve hatta yüzlerce küçük esnaf kapanmakta ve işsizler ordusuna yenileri eklenmektedir. 

– EKONOMİK ETKİLERİ 

Malum olduğunuz üzere ülkemiz harici gelir kaynaklarından mahrumdur 

Yeraltı kaynaklarımız sınırlıdır birçoğu dışarıdan temin edilmektedir ki bu kaynakları satıp ülke ekonomisine dışarıdan katkı sağlayabilelim. 

Enerji santrallerimiz de ancak yeteri kadardır 

Teknolojide satmıyoruz satamıyoruz. 

Halkımızın yegâne gelir kaynağı devletimizin kasasındaki varlıklar karşılığı bastığı paralar veya dışarıdan alınan borçlar ve halkımızın el emeği göz nuru alın teri kazanımlarıdır. 

Yani devlet, bizde ve bizim gibi ülkelerde para basıp üreten halka dağıtır vergi toplar. Halkta birbiriyle bu basılan para alışverişi neticesinde hayatını idame eder. 

Ekonominin canlı kalıp adaletli bir dağılım ancak ve ancak küçük ve orta ölçekli esnaf sayesinde olabilir. 

Eğer halk üretip yurt dışına satış yapıp yani ülke ihracatı gelişirse ülke daha çok para kazanır bu kazanılan para ile refah düzeyi artar. 

Fakat ülke kazanımları bazı vasıtalar ile bir tek cüzdanda toplanır ya da yurt dışına çıkarsa o zaman devlet tekrar, tekrar para basmak zorunda kalır’ ki bu enflasyonu azdırır ya da devlet borç batağına saplanıp kalır. 

Ve ülke ekonomisi belirli bir süre yalancı bahar yaşasa da bir müddet sonra kriz kapıya dayanır. 

Büyük mağazalar ve organize oluşumlar Ülke kazanımlarını tek bir cüzdanda toplanmasına veya yurt dışına gitmesine sebep olarak ülke ekonomisinin çökmesine sebep olacaklardır. Dahası ülkeme kazanım sağlayacak hiçbir yatırımları ve faydaları yoktur. 

Genelde prefabrik binalarda ya da üretime hiçbir şekilde katkı sağlamayacak beton yığınlarında bulunmakta ülke açısından hiçbir ekonomik değer anlamı taşımamaktadırlar