Balıkçılara ‘vira bismillah’ ziyareti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, sektörlerin ve Oda üyelerinin nabzını, yerinde ölçmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz aylarda, Megacenter, Kapalıçarşı, Bayrampaşa Meyve Sebze Hali, Osmanbey ve İSTOÇ’u ziyaret eden İTO yönetiminin bu seferki durağı, Avrupa’nın en büyük ve modern balık hali olan Gürpınar’daki Balık Hali oldu. İTO Başkanı Avdagiç ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri, sabahın çok erken saatlerinde günlük 250 ton ürün kapasiteli Gürpınar Balık Hali’ndeki İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği’ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Mahmut Uçan ile sektörü yerinde inceleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Halkımıza bol balıklı, esnafımıza da bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

*        *        *

Balıkçıların beklediği kanun yolda

Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifle daha disiplinli, izlenebilir ve kayıt dışılığı önleyen bir sistem getirilmesi hedefleniyor.

Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif ile Su Ürünleri Kanunu’nda yer alan idari yaptırımların uygulanma usul ve esasları da yeniden düzenlenecek.

RUHSAT VE İZİN

Kanun teklifi ile ticari amaçlı su ürünleri avcılık ya da yetiştiricilik faaliyetinde kullanılacak gemiler ve diğer su vasıtaları için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat tezkeresi veya izin alınması zorunlu kılınacak.

KAYIT ALTINDA

Yeni sistemi değerlendiren Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Sistem sayesinde bu işle uğraşan insanlar nasıl bir yaptırımla karşı karşıya kalacaklarını bilecek” dedi. Su ürünleri üretimi ve avcılığı yapanların ve gemilerin kayıt altına alınacağını anlatan Kılıç, “Özellikle deniz sermayemize büyük zarar veren dip trolü avlanmalarının kayıt altına alınması ve izlenmesi sağlanacak. Sizin avcılık yapmak istediğiniz miktar ile vatandaşların taleplerinin uyuşmasına ihtiyaç var” diye konuştu.

Kılıç, özellikle iç sularda sınırlandırılmış alanlarda ve yasaklanmış araçlarla avcılık yapıldığı takdirde, geminin ruhsatsız olması halinde devletin el koyacağını belirtti. Kılıç, ruhsatlı gemilerin ise birinci yasak avda bir ay, ikinci yasak avda iki ay süreyle avcılıktan men edileceğini hatırlattı. Bu gemilere üçüncü yasak avda ise el konulup, avcılıktan men edilecek.

UZLAŞI İLE ALINDI

Ruhsat almanın zahmetli bir süreç olduğunu, bu nedenle yasak avcılığın bundan sonra göze alınamayacağını ifade eden Kılıç, avcılık yapan kişi başına da ayrı ayrı ceza uygulanacağını kaydetti. Kılıç, uygulanacak cezaların da geniş bir uzlaşmayla belirlendiğini ifade ederek, “Hukuka uygun hareket edenleri koruyacak, bunun dışında hareket etmekte ısrar edenleri kesinlikle caydıracak bir yasa olacak” dedi.

 

Kaynak:itohaber