Şanhay’dan serbest ticarete davet

İstanbul Ticaret Odası, Çin iş dünyası temsilcilerinin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Şanhay Uluslararası Ticaret ve Tanıtım Konseyi’nden sonra Şanhay Sanayi ve Ticaret Odası Federasyonu da İTO’yu ziyaret etti. Heyet üyeleri, Türk firmalarını Şanhay Serbest Ticaret Bölgesi’nin imkânlarından yararlanmaya ve Çin’e ihracat yapmaya davet etti.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Şanhay Sanayi ve Ticaret Odası Federasyonu Başkan Yardımcısı Zhao Fuxi ve beraberindeki heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ile görüşen heyet, yeni ipekyolu olarak görülen Bir Kuşak Bir Yol projesi ve iki Oda arasındaki işbirliğini geliştirilmesi konusunda önemli mesajlar verdi. Toplantıya, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de katıldı.

LOJİSTİK ÜS MESAJI

Çin’in Türkiye’nin en önemli ticaret partnerlerinden olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, “23.6 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var. 2018 sonu itibariyle, Türkiye 2.9 milyar dolar ihracat 20.7 milyar dolar ithalat yaptı. 17 milyar dolardan fazla dış ticaret açığı kısmen endişe verici olsa da inanıyoruz ki ticaret açığını sermaye tarafında dengeleyebilir, başka bir deyişle ülkemize daha fazla Çin yatırımı çekebiliriz. Bu sebeple Bir Kuşak Bir Yol projesi Türkiye için de büyük önem arz ediyor” dedi. Türkiye’nin stratejik bir konuma sahip olduğuna da dikkat çeken Özer, “3 saatlik bir uçuşla 70’e yakın ülkeye hitap edebiliyorsunuz. Avrupa, Rusya, Ortadoğu, Avrasya, Balkanlar ticaret hinterlandımızda bulunuyor. Lojistik avantajlarımız üst düzeyde. Türkiye, Çin için lojistik merkez olabilir. Çin’in parsiyel ürünlerini Türkiye satabilir” diye konuştu. Türk iş insanlarının vize konusunda sıkıntı yaşadığını, belediye onaylı vizelerin en az iki hafta sonra geldiğini söyleyen Özer, sorunun çözümü konusunda Şanhay Sanayi ve Ticaret Odası Federasyonu’ndan da destek istedi.

ÇİNLİLER ARAYIŞTA

İTO ile işbirliğini geliştirmek istediklerini belirten Şanhay Sanayi ve Ticaret Odası Federasyonu Başkan Yardımcısı Zhao Fuxi ise “2007’de işbirliği için bir mutabakat imzaladık. Şanhay Sanayi ve Ticaret Odası da İTO gibi köklü bir kurum. 117 yıllık geçmişimiz var. Özel sektörden üye işletme sayımız ise 1 milyon 240 bin. Kamu şirketleriyle beraber 1.5 milyon üyemiz var. Karşılıklı kazanç prensibiyle daha çok alanda işbirliği yapabiliriz. Türkiye, Bir Kuşak Bir Yol projesinde en önemli ülkeler arasında. Çin hükümetinin verdiği teşviklerle Şanhay Serbest Ticaret Bölgesi genişledi. İTO üyelerini Şanhay’a davet ediyoruz. Şanhay’daki işletmeler Türkiye’de yatırım arayışında. Dış ticaretin dengelenmesi konusunda da İTO ile beraber çalışabiliriz” dedi.

SEKTÖR ZİNCİRİ

Şanhay heyetindeki yöneticilerden Yang Rongyong, dış ticaret açığı konusunda yardımcı olmak istediklerini kaydetti. Rongyong, şöyle konuştu: “Alanım biyoteknoloji ve ilaç sektörü. Bu konuda işbirliği yapabiliriz. Ürün ve talepte anlaşma olursa sektör zinciri oluşturabiliriz. Türkiye’de hangi sektörleri entegre edebiliriz diye çalışıyoruz.”
Şanhay heyetindeki diğer yönetici Zhang Yı da gen teknolojisi konusunda çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Sağlık ve turizmde işbirliği geliştirebiliriz. Türk firmalarının Şanhay Serbest Ticaret Bölgesi’nin imkânlarından faydalanmalarını arzu ederim. Türk ilaç firmaları da rahatlıkla bu bölgeye girebilir.”