Sivil toplumdan güvenli ürün seferberliği

Sivil toplum kuruluşları, İstanbul Ticaret Odası’nın desteği ile güvenli ürün seferberliği başlattı. Seferberlik, tüketicinin kullandığı ürün hakkında bilgi sahibi olmasını ve güvenli üreticiye ulaşabilmesini hedefliyor. Seferberliğe ilk adım güvenli ürün zirvesi ile atılacak.

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Artık herkes yediği, içtiği, kullandığı ürün konusunda bilgi sahibi olacak. Güvenilir ürün tüketme ve güvenilir ürüne ulaşma konusunda harekete geçen sivil toplum örgütleri, bu hedef için bir zirve düzenleme kararı aldı. Zirveye, çok sayıda sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Güvenilir Ürün Platformu öncülük edecek. Türkiye’de ilk defa güvenilir ürünler için yapılacak bu etkinliğe, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer başkanlık edecek.

HAYATIN HER ALANINDA

Güvenilir ürün; tekstilden kimyasala, kırtasiyeden nakliyeye, elektronikten sağlık hizmetlerine, hatta taşıdıkları kaliteye kadar hayatın her alanını ilgilendiriyor. Güvenilir Ürün Platformu, bu konuda yapılan çalışmaları bir zirve ile kamuoyuna taşıyacak. Platform, geçen hafta düzenlediği ‘Güvenilir Üründe Yeni Arayışlar’ başlıklı toplantıda aldığı zirve kararı sonrası çalışmalarına başladı. Toplantının moderatörlüğünü platformun kurucularından ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak yaptı.

TOPLUM İÇİN HAZIRIZ

Toplantı sırasında yapılacak zirvenin başkanlığına getirilen Ahmet Özer, “Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Toplumun yediği, içtiği konusunda bilgi sahibi olmaya ihtiyacı var. Bu konuda yapılan çalışmalara destek olmak, farkındalığı artırmak için buradayız” dedi.

İTO’NUN DA TAKİBİNDE

İTO’nun Türkiye’nin gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde karşılaşılan sorunları yakından takip ettiğini ve üyelerini bilgilendirmeye büyük önem verdiğini dile getiren Özer, şöyle devam etti: “Güvenilir gıda; başta marketler, gıda toptancıları ve perakendecileri, restoranlar, hazır ambalajlı gıda üreten sanayiciler olmak üzere tüm gıda sektörünü yakından ilgilendiriyor.”

BİLGİ KİRLİLİĞİNE SON

“Halkın güvenilir gıdayı doğru şekilde ayırması için bilgilendirilmesi ve doğru bilinen yanlışları düzeltme konusunda ticari işletmelere ve İstanbul Ticaret Odası’na düşen görevlerin bilinci ile hareket edeceğiz” mesajı veren Özer, öncelikli görevlerinin bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak olduğunun altını çizdi. Özer, toplumun ürün güvenliği açısından bilinçlendirilmesinin de önemine dikkat çekti.

GÜVENLİ SEBZE-MEYVE ‘HAL’DEN SAĞLANMALI

İTO Meyve ve Sebze Meslek Komitesi Meclis Üyesi Abdulmuti Baran, güvenli gıda tüketimi için sebze ve meyvelerin hasat sonrası hallerde toplanması gerektiğini belirtti. Baran, şunları söyledi: “Analiz ve kontrolleri hallerde yapıldıktan sonra piyasaya sürülmeli. Vatandaşımıza böylece sağlıklı ve güvenli gıdayı sağlayabiliriz. Aksi takdirde bunun kontrolü çok da mümkün görünmüyor.” Baran, sebze ve meyvede hastalıklarla mücadele edilmesi için bazı ürünlerde zirai ilaç kullanımının zorunlu olduğunu kaydetti. Baran, ziraat mühendislerinin gözetiminde bilinçli bir ilaçlama ve hasat takvimi uygulamasının şart olduğunu vurguladı.

TÜKETİCİ, GÜVENİLİR ÜRETİCİ İLE BULUŞACAK

Güvenilir Ürün Platformu Genel Sekreteri gıda mühendisi Elif Attepe, platformun çalışmaları arasında tüketici ile güvenilir ürünün üreticisini buluşturmak, hatta ödüllendirmek olduğuna dikkat çekti. Attepe, “Platform bünyesinde Tüketici Konseyi, Üretici Meclisi ve Bilim Kurulu oluşturduk. Bu grupların üyeleri, işinin ehli kişiler ve toplumsal bilinçleri son derece yüksek. 2019 yılında düzenleyeceğimiz zirve ile tüm paydaşlarımız sürece dahil olacak” dedi.

ORTAK AKIL PLATFORMU

Güvenilir Ürün Platformu, 2009 yılında gıda güvenliği çalışmaları yapmak için ‘Sağlıklı Gıda Platformu’ adı altında kuruldu. Kamu kurumları, tüketici ve üretici örgütleri ile 40’a yakın STK’nın desteği ile bugünkü halini alan platform, tüketici sağlığını etkileyen her üründe güvenilir olanı arama gerekliliğini ve talebini göz önüne alarak ismini Güvenilir Ürün Platformu olarak değiştirdi. Platform, tüketiciyi etkileyen her ürün ve hizmette güveniliri arayan, toplumsal bilinçle hareket eden kişi ve kurumların ortak aklı olarak faaliyet gösteriyor.

PLATFORMUMUZA HERKES KATILABİLİR

Gönüllülük esasına göre faaliyet gösteren Güvenilir Ürün Platformu’na isteyen herkesin istediği zaman katılabileceğini söyleyen EGD Başkanı Celal Toprak, herkesin, her sektörün güvenilir ürün arayışında olduğunu belirtti. Toprak, şu bilgiyi verdi: “Bilgi kirliliğini önlemeye dönük çalışmalar ve güvenilir ürün konusunda farkındalık yaratacak bir oluşum. Toplumsal beklentileri ilgili kurum ve kuruluşlara yansıtmak ve farkındalık yaratmak noktasında daha aktif olacağız. Şimdi daha güvenilir yaşam için daha çok çalışacağız. Şehir efsanelerinin yıkılmasına, doğru bilgiye erişimin önünün açılmasına çalışacağız.”

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, iklim değişikliğinin güvenilir ürüne ulaşmanın önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti. Reis, “İklimler değişiyor. Ekilebilir topraklar tehdit altında. İnsanlık açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Bu nedenle güvenilir ürün mücadelesi aynı zamanda bu büyük tehditle savaşmak anlamına geliyor. Herkesin elini taşın altına koyması gerekli; insanlık için, daha iyi bir yaşam için birlikte mücadele zamanı” diye konuştu.

ZİNCİRİN HALKALARI

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Ergün, güvenilir ürüne ulaşmada kalite zincirinin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Güvenilir ürün bir zincir ve bu zincirin her halkası dikkatle ele alınmalı. Güvenilirlik çalışmaları sadece üretim aşamasına indirgenemez. Ben bir bilim insanı olarak gelen tehlike konusunda farkındalık çalışmalarına destek vermek isterim.”